THE GEEK

2013 m. lapkričio 4 d., pirmadienis

Įrašas apie sunaikintą 14 a. bažnyčią sukrėtė interneto bendruomenę

Praėjusią savaitę internete pasklido informacija, jog rugsėjį Kaliningrade Rusijos bei Baltarusijos rengtų karinių mokymų metu „Vakarai 2013“ buvo sunaikintas 14 amžiuje statytas bažnyčios bokštas. Mokymų organizatoriai kategoriškai neigia informaciją. Pravdinsko miesto administracija pranešė, jog bažnyčios pastatas oficialiuose dokumentuose iš viso neegzistuoja. Kitų šaltinių teigimu, dokumentuose pastaroji bažnyčia paminėta, tačiau jau buvo sugriuvusi prieš kelerius metus.

Publikacija „Iš tankų į viduramžių šventyklą“ atsirado praėjusią savaitę Nikolajaus Tronevskio bloge ir sukėlė audringą reakciją. Blogo autorius pranešime teigė, jog mokymų „Vakarai 2013“ metu artilerijos sviediniais buvo sunaikintas nuo 14 a. išlikęs apleistos bažnyčios bokštas. Bažnyčia anksčiau stovėjo Groß Engelau miestelyje, kuris vėliau buvo rusų pavadintas Demianovka. Po to miestelis atsidūrė karinio poligono centre, buvo sunaikintas, tačiau bažnyčia, nors ir apleista, tebestovėjo.

Nikolajaus Tronevskis teigia, jog jo versija yra teisinga, nes jis vietovę ir apleistą bažnyčią stebėjo bei fiksavo daugybę metų. Tačiau nemažai interneto komentatorių tam prieštarauja - neva nuotraukose matoma aukšta žolė, kuri turėtų būti palinkusi, jeigu ant jos neseniai būtų kritę bažnyčios bokšto sienų fragmentai.

Baltijos floto naujienų tarnyba neigia gandus, jog bažnyčia buvo sugriauta mokymų metu. Jos duomenimis, pratybų metu šaudoma į taikinius, kurių kelyje nepasitaiko jokie pašaliniai objektai, įskaitant ir pastatus. „Pratybų metu nė vienas sviedinys į bažnyčią nepataikė“ - komentavo naujienų tarnyba.

Bažnyčia nuo 6 deš. stovi Pavenkovo karinio poligono viduryje. Anksčiau toje vietoje stovėjo dar trys miesteliai, tačiau po kareivių invazijos žmonės iš jų išsikraustė. Šiuo metu tai karinė teritorija, todėl apie bažnyčios egzistavimą oficialiuose archyvuose duomenų nėra.

Šiaip ar taip, sprendžiant iš gausybės nuotraukų, darytų skirtingu metu, bažnyčia suniokota. Tačiau išlieka aktualus klausimas - kada? Laikraščio „Naujasis Kaliningradas“ duomenimis, tai įvyko maždaug prieš 1,5 metų.

Istorikų duomenimis, bažnyčia buvo pastatyta 14 amžiuje. 1914 m. bažnyčioje kilo gaisras, sunaikinęs viską, kas buvo jos viduje. Vėliau bažnyčia buvo suremontuota ir prikelta antram gyvenimui. 3 dešimtmetyje vietiniai gyventojai šalia bažnyčios pastatė paminklą I-ojo pasaulinio karo aukoms atminti, kuris šiuo metu yra sunaikintas. Antrojo pasaulinio karo metais bažnyčia vis tik buvo tapusi taikiniu, tačiau išliko. Šiuo metu egzistuoja tik bokšto likučiai, o apie bažnyčios restauravimą kalbų kol kas nėra.

Bažnyčia po pratybų, kurių metu dalis pastato buvo sunaikinta:

 

Dalinkis!
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • More...

0 komentarai (-ų)

 
Posts RSSComments RSSĮ viršų
© 2013 Gyvas Miestas
Visos teisės saugomos