THE GEEK

2013 m. lapkričio 5 d., antradienis

Nykstanti Detroito architektūra ir priežastys, kodėl būtina ją įamžinti

Detroite vis dar yra galimybė klaidžioti tarp namų, statytų XIX a., bei XX a. dangoraižių. Tačiau neprižiūrima miesto architektūra, skaičiuojanti jau ne vieną šimtmetį, pasmerkta išnykti. Kol daugelis pastatų vis dar naudojami, kiti stovi visiškai apleisti arba jau yra pradėti griauti.

Kol Detroite vyksta naujų pastatų statybos ir senų pertvarkymas, architektūros fotografas Philip Jarmain sumanė užfiksuoti nykstančius XX a. pradžios miesto architektūros stebuklus.

Kanadietis, kurio šeima kilusi iš Detroito, praleido pastaruosius 5 metus rinkdamas medžiagą savo projektui „Amerikos grožis: prabangi Detroito architektūra“, kuris pristatomas Meridian galerijoje, San Franciske.

Philip Jarmain, fotografavęs miestą nuo 2008 m. kartu su vietiniu istoriku, teigė, jog jo nuotraukos yra archyvinės - daugelis pastatų dabar dar labiau sunykę arba jau yra sugriauti. Tačiau fotografas tikisi, kad įamžinti kadrai paskatins žmones apsaugoti kitus pastatus nuo panašaus likimo.

Fotografo prosenelis buvo Detroito muzikantas, kuris, kartu su simfoniniu orkestru, grodavo tokioms to meto miesto iškilioms asmenybės kaip Henris Fordas ar Albertas Kanas. Jis pasakojo: „Detroito pastatai pasakoja mums neįtikėtiną istoriją. Šis miestas turbūt buvo pats didingiausias pramonės klestėjimo metais. Industrinei revoliucijai pasibaigus Detroito reikšmė pasaulyje sumenko, tačiau tai nereiškia, jog mes galime apleisti tai, ką kūrė geriausi to meto menininkai. To laikmečio pastatams būdingas konstrukcijų inovatyvumas ir prabanga - netgi gamyklos cechai buvo puošiami plytelių mozaikomis“.

Žemiau pateikiamos nuotraukos iš Philip Jarmain projekto „Amerikos grožis: prabangi Detroito architektūra“.











Dalinkis!
  • Share to Facebook
  • Share to Twitter
  • More...

0 komentarai (-ų)

 
Posts RSSComments RSSĮ viršų
© 2013 Gyvas Miestas
Visos teisės saugomos